Afspraak plannen

Voetbalmedisch symposium 2019

 In Nieuws

Voetbalmedisch symposium 2019.

Woensdag 27 februari heeft Patrick het voetbalmedisch symposium 2019 bijgewoond. Lees hieronder het verslag en de belevenissen van wat hij daar gehoord en gezien heeft. Weer veel geleerd op het gebied van voetbal revalidatie Reusel. 

Diagnostiek van voetbalblessures, KNVB Zeist

Vandaag ben ik naar het voetbalmedisch symposium 2019 geweest op de KNVB Campus in Zeist, om de nieuwste behandelmethoden, inzichten en ontwikkelingen rondom de zorg op het gebied van voetballers te bespreken met de voetbalmedische staf. Er waren sportartsen, chirurgen, sportfysiotherapeuten, inspanningsfysiologen en bewegingswetenschappers aanwezig. Het thema van het symposium was “Diagnostiek van voetbalblessures”. Verschillende sprekers gingen in op de diagnostiek van de meest voorkomende voetbalblessures (enkel, knie en liesblessures), de mogelijkheden van echografische diagnostiek en de on-field en off-field zorg van hoofdletsel.

Sprekers voetbalsymposium

Hoofdletsel, mag ik een bal koppen?

Edwin Goedhart sportarts bij de KNVB en het Nederlands elftal begon de dag met een lezing over de acute en na-zorg bij hoofdletsel op het voetbalveld. Hersenschuddingen komen regelmatig voor in het voetbal. Het is belangrijk om dit als medische staf scherp in de gaten te houden en de toestand van de speler in de loop van de tijd goed te monitoren. Op dit moment worden in Nederland richtlijnen uit de rugby en American football wereld aangehouden omdat ze in de Verenigde Staten voorlopen op dat gebied. In het verleden werd gedacht dat een hersenschudding ontstond door een klap op het hoofd waarbij de frontale kwab tegen de schedel aan botste. De nieuwste inzichten geven aan dat de klachten van een hersenschudding juist ontstaan door een torsie of rekkracht op de hersenstam. Dit kan gebeuren wanneer 2 spelers met de hoofden tegen elkaar botsen of bijvoorbeeld door een klap op de grond. Het normaal koppen van een bal geeft geen verhoogd risico op een hersenschudding omdat dit onder goed gestabiliseerde omstandigheden gebeurt.

Liesblessures

Hierna was het aan Rob Langhout voormalig sportfysiotherapeut en manueel therapeut van NEC te vertellen over zijn onderzoeken naar liesblessures bij voetballers. In zijn onderzoeken is er gekeken naar de biomechanica en bewegingsanalyse van de traptechniek. Liesblessures zijn vaak lastig te behandelen en er is een hoge recidief kans (het opnieuw ontstaan van letsel). Het is ontzettend belangrijk dat er naar de gehele beweegketen gekeken worden en ook naar eerdere blessures (bijvoorbeeld enkel, knie, schouderblessures) want dit kan de traptechniek in een negatieve zin beïnvloeden. Zelfs als deze blessures geen klachten meer geven.

Technieken om te sprinten

Vervolgens kwam Jean-Benoît Morin Hoogleraar Sportgeneeskunde Nice en consultant bij de Franse voetbalbond, F.C. Barcelona, F.C. Red Bull Salzburg en A.S. Monaco uitleg geven over het onderzoek waar hij samen met zijn team op het moment mee bezig is. Ze doen onderzoek naar sprinttechniek en sprintprofielen op het gebied van prestatie en blessuremanagement.

Echografie en diagnostiek

Na de pauze heeft Meindert Martens fysiotherapeut en echografist bij NAC Breda een lezing gegeven over de (on)mogelijkheden van echografie bij de diagnostiek van voetbalblessures. Daarnaast werd er ingegaan op de huidige evidentie (bewijslast) omtrent de Hamstring Strain Injury. Over dit thema heb ik laatst zelf ook een presentatie gegeven aan mijn collega’s.

Diagnose stellen

Floor Groot sportarts van de KNVB en Jong Oranje ging in op de diagnostiek van knieblessures bij voetballers. Hij gaf aan dat ons klinisch onderzoek heel belangrijk is bij de diagnostiek van acute knieletsels. Vaak willen sporters meteen zo snel mogelijk duidelijkheid over de ernst van de blessure, dus en vragen daarom snel om een röntgenfoto of MRI scan. Echter geeft het klinisch onderzoek al een goed beeld over de ernst van de blessure en moeten beeldvormende technieken alleen als aanvullend onderzoek gebruikt worden indien dit het behandelbeleid zou veranderen. Dit om onnodige zorgkosten en ruis te voorkomen. Op beeldvormend onderzoek kunnen namelijk afwijkingen gezien worden waar iemand geen klachten van heeft. Asymptomatische afwijkingen komen heel vaak voor zoals op de afbeelding hieronder te zien is.

Enkelblessure

Rien Heijboer orthopedisch chirurg en consultant bij Feyenoord en het Nederlands elftal was de laatste spreker van de dag. Hij gaf een presentatie over diagnostiek van enkelblessures bij voetballers.

 

Toekomst

Kortom een super leuke, interessante, leerzame dag die aanzet tot denken. Daarnaast zullen de mogelijkheden weer bekeken worden om deze kennis en kunde toe te passen binnen onze praktijk en bij onder andere R.K.V.V. Reuselsport, v.v. de ZuiderburenV.V. SDO’39 en HMVV.

 

Voetbal revalidatie Reusel

Recommended Posts

Begin met typen en druk op enter om te zoeken