Afspraak plannen

COPD

COPD training in Reusel.

Wat is COPD?

COPD (= verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem) is een aandoening van de longen en luchtwegen. De Engelse afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Diseases (chronische obstructieve longaandoeningen). In Nederland heeft 2% van alle mensen COPD. De ziekte komt vooral veel voor bij ouderen (17% van de mensen boven de 80 jaar heeft COPD). Er komen in Nederland, net zoals in de rest van de wereld,als maar mensen met COPD bij. Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd door een ontsteking en bij een ernstige vorm zijn de longen beschadigd. Roken is vaak de belangrijkste oorzaak van deze beschadiging. Wie COPD heeft, komt vaak adem tekort. Er zijn talloze ontstekingen in de longen en de longblaasjes kunnen langzaam vergaan. Dat levert vervelende klachten op zoals: kortademigheid, benauwdheid, hoesten, moe/ futloosheid.
https://www.longfonds.nl/copd/alles-over-copd/wat-is-copd

 

Kan iemand met COPD nog genezen?

COPD is een chronische ziekte en de beschadiging is niet te herstellen. Een goede aanpak kan wel bijdragen aan een minder snelle achteruitgang van de longen. Ook kunnen klachten enigszins verlicht worden. Een gezonde leefwijze, een positieve instelling, voldoende beweging en in een aantal gevallen zuurstof hebben een positieve invloed op het verloop van de ziekte. Over het algemeen hebben patiënten de neiging om lichamelijke inspanning te vermijden in de hoop dat ze minder snel kortademig worden. Maar door weinig in beweging te zijn, krijgen ze juist meer klachten. Het is dus nodig om deze spiraal te doorbreken door regelmatig te bewegen. Bewegen geeft lucht!

 

Behandeling van COPD – COPD Reusel

Behandeling van COPD leidt niet tot herstel van de normale longfunctie, maar heeft tot doel de versnelde afname van de longfunctie te verminderen. Stoppen met roken kan in elke fase van de aandoening de versnelde afbraak van de longen en longfunctie stoppen.

De behandeling is er op gericht om klachten zoveel mogelijk te voorkomen en om de ernst van de klachten die toch ontstaan te verminderen. Begeleiding bij het stoppen met roken is de meest werkzame behandeling van COPD en kan het voortschrijden van de ziekte doorbreken. Bewegingstherapie, en bij ernstig COPD ook training van ademspieren, zijn belangrijk voor behouden of verbeteren van de conditie. Voedingstherapie, in combinatie met bewegingstherapie, helpt de neerwaartse spiraal van energietekort en ondervoeding te doorbreken.

Wat te verwachten?

Er bestaan verschillende soorten trainingen om uw kracht en conditie te verbeteren, zoals conditietraining, intervaltraining en krachttraining. De oefeningen dienen zo te zijn samengesteld dat u zich voldoende inspant om het gewenste resultaat te bereiken zonder dat u uw lichaam overbelast. Een goede opbouw is dus van groot belang.

 

Een fysiotherapeut zal een trainingsprogramma voor u opstellen dat aansluit bij uw mogelijkheden en hij of zij zal u begeleiden bij het doen van de verschillende oefeningen. Daarnaast kan soms behandeling noodzakelijk zijn die gericht is op het aanleren van de juiste ademtechniek, ontspanningstechniek en hoesttechniek. U kunt leren met weinig lucht meer te doen. In sommige gevallen loopt het individuele programma over in een beweegprogramma waarin u in een groep gaat bewegen en oefenen.

Covid 19 revalidatie Corona revalidatie

Afspraak maken

Wij helpen u graag verder! Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u met ons contact opnemen.

Overige behandelingen

Begin met typen en druk op enter om te zoeken