Afspraak plannen

Column: Sportfysiotherapeuten de gladiatoren onder de slaven, het laagst in rang!

 In Geen categorie

Waarom krijgt de specialisatie sportfysiotherapie een lager tarief van de zorgverzekeraars dan andere specialisaties binnen de fysiotherapie?

Kinderfysiotherapie, manuele therapie, bekkenfysiotherapie en psychosomatische fysiotherapie ontvangen allemaal een hoger tarief dan sportfysiotherapeuten voor hun diensten. Maar waarom?

Ik wil zeker niet de andere specialisaties omlaag halen, maar ik vind dat sportfysiotherapeuten op zijn minst hetzelfde tarief zouden moeten krijgen als andere specialisaties.

Een sportfysiotherapeut is een erkende professional die gevorderde competenties heeft opgebouwd in de sportmedische wetenschappen, inspanningsfysiologie, trainingsleer en gedragswetenschappen. De huidige wetenschappelijke literatuur laat juist zien dat bewegingsgerelateerde pijn samenhangt met bewegingssturing, inspanningsfysiologische principes en trainingsprincipes. Als er iets wetenschappelijk onderbouwd is, dan is het wel het handelen van een sportfysiotherapeut.

Daarnaast zou het extra tarief voor andere specialisaties staan voor de extra tijd die ze nodig hebben voor hun behandeling. Alsof wij sportfysiotherapeuten in een half uur de complexiteit van aandoeningen kunnen diagnosticeren, behandelen en trainen – wat een onzin.

Bovendien herken ik mezelf en andere sportfysiotherapeuten als zeer toegewijde zorgverleners waarbij ‘goed’ nooit goed genoeg is. We hebben ervoor gekozen om in avonden en weekenden te werken en zijn voortdurend bezig met groei en ontwikkeling van onze kennis en vaardigheden.
We zijn als gladiatoren onder de slaven, het laagst in rang, maar we maken vaak de grootste impact op onze samenleving.

 

sportfysiotherapeuten zijn de gladiatoren onder de slaven

Recent Posts

Begin met typen en druk op enter om te zoeken